Moziestek a filmofilekkel

2018. június 04. 11:19 - Expelliarmus

Deadpool, a szuperhős szatíra

Ami biztos, hogy a Marvel messze nem aprózza el a dolgokat. Ha csak megnézzük a naptárat vagy figyelemmel kísérjük a soron következő filmek listáját, tudhatjuk hogy nagyon is el leszünk kényeztetve jó filmekkel. Idén is.

Vártuk nagyon és végre meg is érkezett az új Deadpool. Az első filmből amit megtanultunk, illetve amit előzetesen is tudtunk Deadpoolról, hogy ő bizony messze nem a classic hősök egyike. Ne fáradjunk azzal, hogy keressük a közös tulajdonságokat például Amerika kapitánnyal, el fogunk bukni, de dulván. A film második része az első nélkül is tökéletesen megállja a helyét. Hozzátenném azonban, hogyha nem látta volna valaki az első részt, az pótolja feltétlenül. Önmagában a tény, hogy egyáltalán mozivászonra került az első film, az jórészben Ryan Reynolds eltökéltségének tudható be. Az pedig igazán tiszteletreméltó amit az alacsony költségvetés ellenére ki tudtak belőle hozni. Egy szó mint száz, jár a süti, de a pontok is a Griffendélnek. 

images.jpg

A Deadpool 1 sikerén felbuzdulva a 2. már nagyobb budget kapott és megtöbbszöröződtek ennek köszönhetően a CGI-os effektek is. Ez azt jelenti, hogy nem kellett Wade-nek otthagynia fegyvereit és az ígéreteknek megfelelően valóban nagyobb és hangosabb volt a film, meg persze látványosabb is. Ezen túlmenően míg a Deadpool 1 fő cselekménysorozata a bosszúra épült, addig a Deeadpool 2-be már tartalmasabb történet is belefért. Tény és való, hogy nem lett túl deep így sem, de valljuk be, ez nem az a film, amitől igazán magvas gondolatokat várnánk. Számítunk viszont arra, hogy sírva röhögünk majd a poénokon és vígan ülünk fel a Deadpool vonatra. Egy igazi családi film, annyi kitétellel hogy a gyerekek csukott szemmel és befogott füllel nézhetik csak.

101ywf.jpg

Deadpool hozza a korábbiakban megismert, nagyon kedvelhető figurát. Repülnek az oltások, épülnek a poén hegyek. Nehéz dolga van, mert az első film annyira egyedi és különleges volt a maga műfajában, hogy nehéz is azzal vetélkedni. Nem is sikerült szerintem azt felülmúlni, de így is nagyon szórakoztató volt és hozta azt a szintet, amit el lehetett várni tőle. Jellemfejlődést ha nézzük, behúzhatunk egy nagy pipát Wade-nek. Képes úgy talpra állni egy komolyabb gyászolásból, hogy aztán egy hősnek megfelelően megmentse egy kissrác "lelkét" és ezáltal gyökereiben deaktiválja egy gyilkológép létrejöttét. Tette mindezt úgy, hogy saját önös céljai elé helyezett mást illetve másokat. Ez mindenféleképpen egy elég komoly karakterfejlődésnek mondható a “régi” Wade-del szemben.images_1.jpg

Persze előkerültek az előző részből már megismert, foggyosabb karakterek is. Tartogattak pár jó jelenetet ők is, egyetlen hiba a gépezetben az volt, hogy nem tudtak igazán újat mutatni. Vanessa többnyire nagyon outsider szerepet tölt be a filmben, gyakorlatilag szó szerint. Itt azért elég nagy hasonlóságot mutat az első filmmel, ahol szintén 2 rózsaszín ködöt tölt ki Deadpool magánakciója. Persze tudom, hogy Deadpool önjelölt ítéletosztása vezetett kedvese halálához, de ez nem változtat a tényen, hogy nagy az átfedés ebből a szempontból a 2 filmnél. Mindennek ellenére Vanessa az, aki rendkívül erős motiváló faktorként jelen van mégis a filmben. És határozza meg nagymértékben a film alakulását. 

Sajnos hasonlóképpen kevés hozzáadott értéket nyújtott a frissen összeverbuvált X-Forces csapat.  Ki lehetett volna hozni még többet ebből szerintem, ha nem áldoz le ennyire hamar nekik. A maga abszurd módján poénosra sikerült kihozniuk azonban ezt is. És milyen szuperhősös filmben nézné el ezt az ember, legyintene egyet rá és fogná csak a fejét fájdalmasan nevetéstől, ha nem a Deadpoolon? 

Ami kellett a filmnek ugyanakkor és javított is sokban az összképen, az Russel, időzített kisgombóc bomba, Cable, a rosszfiú, aki nem is igazán rossz és gonosz, illetve Dominó, az összerakott X-Forces egyetlen túlélője, akinek filmbeli szuperképessége, hogy szerencsés. Russel avagy rendkívül ötletes nevén Ironfist egy bántalmazott és erősen sértett mutáns gyerek, aki görcsösen küzd a szeretetért és a valahova való tartozáshoz. Az ő esete remekül jelképezi mennyit is jelent, hogy egy különleges képességekkel megáldott gyerek kikhez csapódik, tehát hol is kerül be/elfogadásra. Cablet ezzel szemben családjának megmentése/megóvása motiválja a jövőből a múltba történő utazással. Így bár az elején egyértelműen a gonosztevő képét mutatja, kiderül, hogy nem ilyen egyszerű a képlet. Ez valamelyest hiányérzetet is kelt az emberben, hogy nincs is igazán gonosz a filmben. Emellett bevallom nekem kicsit erőltetett volt, ahogy párhuzamba lett állítva Cable családjának és Wade csajának sorsa. De így legalább nagyobb esély nyílhatott egy kis bromance-re.

deadpool.jpg

Deadpool mellett ugyanakkor az abszolút etalon számomra Dominó volt. Igen, határozottan tutifix és 1000%, hogy szuperképesség az, hogy máker a kiscsaj. Látványosak a jelenetei, jól lereagálja Deadpool dolgait, süt róla a lazaság és emellett tele van meglepetéssel. Olyan jelenetei voltak ráadásul, amik olyan erősen beleégnek az ember retinájába, hogy nem lehet érte nem imádni. Tovább lehetett volna még fűzni a karakterét, de nekem igyis nagyon adta és nagyon kellett egy ilyen erősebb női karakter a filmbe. Ha lenne róla Marvel film, az egyedüli kérdés az lenne hogy milyen üdítőt kérjek a nagy nachos-omhoz, amikor megnézem. 

Összességében nekem nagyon átjött a film, voltak benne hibák, kapkodósra sikerültek az egyes jelenetek és nagyok voltak az ugrálások közöttük, de számomra ennél a filmnél ez nem vett el az élményből. Jobban sajnáltam hogy a régi és új szereplők nem lettek jobban/igazán kibontva. A zenei válogatás ismét nagyon jól sikerült, nagyon jól eltalálták milyen számok passzolnak majd a jelenetekhez. Sosem szerettem még ennyire a dubstepet és örültem ennyire Céline Dion számának mint most.

deadpool-tanczy-w-szpilkach-w-nowym-klipie-celine-dion-promujacym-film-deadpool-2.jpg

Bár történetét nézve nekem jobban tetszett az aktuális film, poénokban a korábbi számomra határozottan erősebb volt. Hozzájárult persze ehhez az is, hogy akkor nem is igazán tudtuk, hogy mire számítsunk, így jobban is ütött úgy minden. Mindezek ellenére kár tagadni, hogy nagyon szórakoztatóra sikeredett a 2. rész is. Gyerekek fogyasztására ugyanakkor szerintem továbbra sem javallott. Kicsit izgulnék, hogy milyen lenne ebből egy 3. rész, ha egyáltalán készül majd olyan. Egy biztos azonban, hogy nem tudnánk komoran végigülni azt sem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmophile.blog.hu/api/trackback/id/tr7414017924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Moziestek a filmofilekkel
süti beállítások módosítása