Moziestek a filmofilekkel

2018. január 26. 17:21 - Expelliarmus

Justice league - Az igazság ligája 10/4

Ugyan több hónap is eltelt már, hogy megnéztem moziban a DC legutóbbi remekművét de még mindig heves érzelmeket vált ki belőlem, ha előjön témaként.

A filmből csak néhány főbb jelenetet emelnék ki, ami említésre méltó vagy éppen végképp kiverte nálam a biztosítékot. Ennek egyik oka, hogy nagyon hosszú lenne a filmmel egészen aprólékosan foglalkozni, bár való igaz, hogy bőven van mit kritizálni benne. Ott vesszük fel a fonalat a Justice League-nél, ahol a Superman vs. Batman filmet abbahagytuk. Nyilván kivel kezdődik a film, ha nem Supermannel. Mit szeret a világban a legjobban? Hát az embereket, majd újra végigvezet bennünket a Batman vs. Superman utolsó főbb mozzanatain. Ez egy nagyon jó elképzelés, mert nagyon jól sikerült az a film is, nem? Oh wait... Megpróbál a film erős ellentétet felmutatni a korábbi Superman által őrzött, hellyel közel rendben lévő világ és a mostani Superman nélküli "őrület" között. Azért mondom, hogy próbál meg, mert annyira amatőr módon próbálja ezt elérni, hogy az valami elképesztő. Életemben először tényleg azon gondolkodtam a moziban ülve, hogy felállok és kisétálok a filmről, annyira fostalicska volt az egész. Szóval ott tartottunk, hogy rengeteg szó esik róla, hogy meghalt a remény, nincs Superman, próbálva elültetni az ember fejében, hogy ilyen borzalmas és szörnyűséges még aztán sosem volt a világ. Igaz, hogy erről rengeteget beszélnek, de hiteles bemutatás hiányában ezek csupán üres szavak maradnak. Elhiszem, hogy nagyon rossz irányt vettek a dolgok vagy közeleg a világvége de igazán segített volna, ha ennek képi illusztrálása nem csupán rablásban és zöldséges stand felrúgásában merül gyakorlatilag ki.

tenor.gif

 

Lois Lanet is mutatják persze, az álmát Supermanról, azt hogy mennyire nehéz neki most és mennyire nem megy most neki az újságírás. Ez aztán meglepő fordulat, igaz? Végülis az egész újságírói tehetsége gyakorlatilag abban merült ki, hogy Supermanról írt. Hihetetlen érzékkel mindig kinyomozta épp hol van Clark vagy éppen mit tett. Atyaég, hát csak keresem a szavakat... Micsoda tehetség valóban! Most hogy nincs Superman, tényleg elképesztő, hogy nem tud írni. Amy Adams mint Lois Lane katasztrófa. Bárgyú, naív, unalmas és rendzseresen olyan megmozdulásai vannak, hogy csak fogom a fejem. Határozottan támogatnám, ha átkeresztelhetnénk őt Lois LAME-re.

Persze amint összeáll végre a Liga, csak elérkezünk arra a pontra szép lassan, hogy visszahozzák a halálból Supermant. Persze Supermannél félrecsúszik valami és kishíján kinyírja az újonnan összeeszkábált kiscsapatot. Hú és ezt figyeljétek, ki az aki tud segíteni itt egyedül? Igen, hát persze, hogy a csodálatos és rendkívül intelligens Lois. Van pár nagyon izgalmas jelenet arról is, amikor Clark és Lois romantikázik kicsit. Meg örül picit Superman édesanyja is, hogy él a fia. Annyira mű és minden kreativitás nélküli ez a pár jelenet is. De legalább látványos, nem? Ha más már nem megy Zack Snydernek, legalább ezt kipipálhatjuk.

De visszatérve: miután nem kifejezetten úgy sikerül Superman feltámasztása, ahogy arra  a csapat számított, belső feszültségekkel vezérelten indulnak megmenteni a világot a pusztulástól. Itt egyébként és Supermant feltámasztását megelőzően kifejezetten szórakoztató pár jelenetnek lehetünk végre szemtanúi. Ritka kincsek ezek a jelenetek ebben a filmben, úgyhogy érdemes ezeket elraktározni! Továbbra is érdekes az egymás csipkelődésével és oltogatásával tarkított bimbózó románc Wonderwoman és Batman között. Flash pedig határozottan szórakoztató jelenség. Bár kénytelen vagyok megjegyezni azért, hogy Spiderman koppintás megvan erőteljesen. És itt főleg arra gondolok, ahogy viselkedik mikor Batman megérkezik a kis "bázisára". Copy paste Tonyval való találkozása Peter Parkernek. Aquamannek is van egy jó jelenete, hála Wonderwoman ostorának. Cyborg viszont sok vizet nem zavar azonkívül, hogy gyakorlatilag mindenki bizalmatlan vele szemben. És ugyan töröm nagyon a fejemet, de sajnos egyetlen jó jelenet sem jut eszembe, ami Clarkhoz vagy Loishoz kötődne. Egyszerűen Supermanből nem tudnak érdekes, bármilyen szinten is szórakoztató hőst kihozni. Loist meg szerintem hagyjuk...

Mire Supermannel végre kiegészül a csapat addigra Steppenwolf a 3-ból 2 anyadobozt már megszerzett. Nevetségesen és irreálisan könnyen ugye, de azért az övé mindkettő. És akkor jöjjön egy kis problémázás: 1.  Kevés a  háttérinfó Steppenwolfról 2. Nevetséges, hogy ennyire 0 felvezetés esik az anyadobozokról is. Seriously? Gyerekek, ezt baromi jól meg lehetett volna csinálni. 3. Őszintén nem értem Batman miért nem azzal a Batmobillal megy, mint amit a Superman elleni harcnál is használt. Tudom, túl logikus lenne. Fuck logic, de tényleg. 4. Hihetetlenül nevetségesen lett megoldva szerintem az, ahogy "végeztek" gyakorlatilag Steppenwolffal. Főleg ha ebbe belevesszük, hogy a képregényeknek megfelelően nemcsak hogy halhatatlan Steppenwolf, de vígan el is tudna pl. bánni Supermannel.

Ami pozítivumként a DC számlájára írható, hogy nagyon jól megalkotta Wonderwoman karakterét. És a nagy szó az, hogy ezt a Justice league-ben sem sikerült elcseszniük. Ki lehetne hozni ebből messze többet, de el kell ismernem, hogy ő az eddigi legjobb női szuperhős és ebbe belevettem a Marvel felhozatalát is a női szuperhősökből. Bár borzalmasan gyenge az első fele a filmnek, az egyik legjobb jelenet, amikor és ahogy megmenti a robbantásnál a túszokat Wonderwoman. Ugyanakkor muszáj megemlítenem, hogy ugyan az egyik kedvenc szuperhősöm lett, még mindig kevés az a személyiség, amit beletoltak eddig a karakterébe. Mindemellett számomra kegyetlen nagy bullshit az, hogy amiatt nem áll bele úgy helyzetekbe, mert kvázi fél vagy nem tudja hogy hogy kéne felnőni a szerepre. Ugyanmár, Wonderwomanről beszélünk. Csak azért, hogy fényezzük Supermant, miért kell lehúzni a többi hőst?!

Nagyon sokat segít a film pozitívabb megítélésében Batman közreműködése is a filmben. Ben Affleck szerintem baromi jól hozza Batman karakterét. Nem is merek belegondolni, hogy milyen lett volna egy Batman nélküli Justice League. Poénból lehet összevágok majd egy Igazság ligáját, amiben Batman minden jelenetét kivágom. Bár valószínűleg kegyetlen unalmas lenne ezesetben még inkább a film.

Najó de mi az ami baromira felhúzott Batmannél?

Valaki mondja már el, hogy miért kell így beleerőszakolni minden egyes megmozdulásába, hogy mennyire is hiányzik Superman? Értem mi a szerepe Supermannek a történetben és az elejétől fogva egyértelmű, hogy kell Superman, hogy helyrerázza a dolgokat és vissza fog térni, mert vissza fog térni és a DC létezni sem tudna nélküle. De muszáj ezt ennyire elképesztően erőltetett módon és idegesítően csinálni? ÉS ha már erőltetett módszerről és Batmanről van szó, valami vicc, ahogy a videó felvételek alapján megkezdődik Flash, Aquaman és Cyborg személyazonossága és holléte utáni nyomozás. 

Persze nem kell nagy energiabefektetés hogy az ember képben legyen azzal kapcsolatban, hogy kik is azok, akikkel bővül a Liga. De nem lehetett volna esetleg picivel több háttérinfóval szolgálni róluk? Tökjó, hogy Batman azon van, hogy összekovácsoljon egy csapatot, de azért nem lett volna itt szükség mégis többre mondjuk mielőtt kibővítjük a bagázst Flash-el, Aquaman-nel vagy éppen Cyborggal? Már csak azért is hogy szinesítsék a filmet ezzel? Igen, tudom, hogy hamarosan kijön a moziban a különálló Aquaman, Flash és Cyborg film, de ezt a koncepciót egyszerűen nem értem. 

Mégis, milyen dimenzióban tünt az jó ötletnek, hogy ezt így, ilyen sorrendben implementálják?!

Ennyi erővel akár lehetne az is a sztori, hogy Batman megnéz egy videót a Pindúr Pandúrokról és a nyomukba ered, hogy összeállítsa az Igazság Ligáját, amibe beveszi őket. Pont annyi szó esett róluk is, mint Flashről, Aquamanről vagy Cyborgról. Tudom és értem, hogy próbálják felvenni a lépést a Marvellel, de srácok, ezt nagyon nem így kéne csinálni. 

justice-league-reshoots-zack-snyder-joss-whedon.jpg

Ami talán a legjobban zavar ebben a filmben, hogy nagyon is megvolt benne a potenciál. Ám sajnos ezt nem sikerült kellőképpen kiaknázni. Lehet én vártam sokat a DC-től a Wonderwoman után, de valami nevetséges volt, amit itt kiadtak a kezeik közül. A film első fele gyakorlatilag kuka, majd ezt ellensúlyozva próbálnak mindent besűríteni a film második felébe. Ebben valószínűleg erőteljesen közrejátszott a rendező személyében történt változás. Nem, nem akarok ujjal mutogatni, de van egy olyan érzésem, hogy Zack Snydernek tulajdonítható a pusztán látványgazdagságra helyezett fókusz és a lassúcska, eseménytelen része a filmnek. Amiből aztán Joss Whedon sok mindent nem tudott már kihozni. Bár a sztori maga egész érdekes volt, annak kidolgozása már bőven hagy kivetnivalót maga után. A film első etapjában tapasztalt unalmas állóvizet egy telezsúfolt és összecsapott folytatás követett. A legszomorúbb tényleg az, hogy ebből akár egy jó film is lehetett volna.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmophile.blog.hu/api/trackback/id/tr5713604085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Moziestek a filmofilekkel
süti beállítások módosítása