Moziestek a filmofilekkel

2018. február 22. 12:31 - Expelliarmus

Fekete párduc / Black panther

Wakanda here I am...

Gyakorlatilag mióta először láttam a Fekete Párduc előzetesét, azóta be voltam sózva és számoltam vissza a napokat a vetítésig. Emögött leginkább Marvel univerzumának a kulcsfontosságú Wakandával való kibővítése húzódik meg. Igaz, rengeteget vártunk arra, hogy mozivászonra vigye Marvel ezt a filmet, amiben erősen közreműködött a tény, hogy megfilmesítésének jogát csupán a 2000-es évek közepén vásárolta vissza, azt azért meg kell hagyni hogy nagyon jól működött a marketinggépezet. Nem véletlen hogy ennyire komoly rekordok dőltek meg már a bemutatás első néhány napjában.

Bár a filmről alapvetően jó véleménnyel vagyok, azt el kell ismerni, hogy messze nem volt tökéletes. Nagyon rendben volt, jó gondolatok voltak benne, sok magával ragadó jelenet volt, de azért NEM ez volt minden idők legjobb Marvel alkotása.

A film jól nyit, ugyanakkor kissé hanyag módon csak részlegesen kerül kifejtésre mi is van a Fekete párduc legenda/mágia hátterében, honnan jött, hogy alakult és így tovább. Egy kérdéssel zárul a felvezetés, miszerint miért őrzi ennyire titokként technológiai fejlettségét Wakanda.

Az Amerika Kapitány: Polgárháborúban történtekre feltételezem mindenki emlékszik még. Egy robbantás során életét veszti T’Chaka, Wakanda királya. Ugyan a trónon T’Chakát fia, T’Challa követné, a hagyományok értelmében Wakanda legfőbb törzseinek legnagyobb harcosai kihívhatják egy vetélkedőre őt. Ennek kimenetele azért is fontos, mivel ezáltal befolyásolhatóvá válik ki lesz Wakanda új uralkodója. Ugyan a képregényekben mind a hat legnagyobb harcos kiáll T’Challa ellen, a filmben csupán egyetlen kihívója akad, M’Baku. Gondolom kicsit hosszú és talán unalmas is lett volna, ha ragaszkodnak ehhez a részlethez. A tradicionális jellege a királlyá “avatásnak” mindenesetre abszolút átjön. M’Baku karakterének bemutatása viszont sajnos messze nincs túlpörögve, illetve amiket párbeszédekből megtudunk róla, azok is meglehetősen sarkosak. 

Képtalálat a következőre: „t'challa waterfall drop”

T’Challa mint király első körben a Wakandának addig is rengeteget ártó Ulysses Klaue elkapását tűzi ki zászlajául. Ezt az elhatározást erősíti, hogy Klaue ellop egy vibrániumból készült kalapácsot/pörölyt pár embere és Erik Killmonger segítségével. Mindezt úgy sikerül kivitelezni, hogy Erikre az első pillanatban már ráállítják a múzeumban az őröket, mert bizony a szeme sem áll jól. Kicsit erőltetettnek éreztem a lopás megvalósítását. Ment volna ez nekik mérgezés, figyelemelterelés nélkül is. Tény azonban, hogy szórakoztató volt ez ígyis. Jól hozza Klaue és Erik amit a karakterektől elvárunk, sőt annál még többet is. Flegma lazaság és intellektuális felsőbbrendűség, vagy legalábbis ravaszság tulajdonságjegyeit hordozzák mindketten magukon. Messze nem utált és ellenszenves karaktereket hoztak létre, de erről bővebben majd egy kicsivel később.

Képtalálat a következőre: „black panther and shuri”

T’Challa első királyi küldetésére, melynek célja, hogy megölje Klauet, összeállít egy csapatot, melyet az excsaja/szerelme Nakia, legjobb harcosa Okoye és az AGY, azaz a kis húga Shuri alkot. Shuri nem megy vele ugyan természetesen, de elég nagy support lesz így is a Fekete Párducnak. A kiscsaj összedob 2 új ruhát is neki, amikből egyedül a nyakláncot látjuk (egy arany és egy ezüst láncot). Nem világos hogyan, bár elég jó lett volna megtudni, de lényeg a lényeg, hogy valamit csinál a nyaklánc, aminek eredményeképpen végső soron ruha lesz belőle. Az újonnan megtechnologizált ruha újdonsága amellett hogy a Perwollal van mosva minden bizonnyal és a nyakláncon kívül nem látsz belőle semmit, hogy képes arra hogy kumulálja az azt érő támadásokat és mindezt vissza is szolgáltassa a támadó(k)nak puszta szeretetből. A későbbiekben kiderül, hogy értendő ez a golyólövedékekre is. A ruhák mellett egy “what are thoooooose?” Epic mondatot követően kap egy surranó névre hallgató cipőt is a húgától T'Challa. Besírtam mikor levezette Shuri miért is kapta ezt a nevet a cipő. 

Képtalálat a következőre: „black panther and shuri”

Hozta a film a beígért 007es feelinget, legfőképpen Busanban mikor Klaue elkapásán ügyködik T’Challa és csapata. A kivitelezés lehetett volna jobb, kicsit erőltetett volt. De maga az ötlet azért rendben volt. Egy rövidebb jelenet erejéig feltűnik Stan Lee is. Okoye harcjelenete pedig zseniális, elhiszem neki hogy bárki seggét könnyedén szétrúgja. Oh csak ne az én seggem legyen az!

T’Challa végül Klaue nélkül, ugyanakkor a Nakia életét megmentő (?) Everett ügynökkel érkezik vissza Wakandába. Miután elmenetelét megelőzően fogadalmat tett, hogy Klaueval tér haza, nem övezi nagy népszerűség hogy T’Challa apja nyomába lépve anélkül tér haza szülőhazájába. Azért nem mondom, a lojalitás itt eléggé smafu. Szegény gyerek elbukik, először, és nem is azért mert gyökér volt, aztán máris megrendül a bizalom. Szép kis nép, mit ne mondjak. Egy rövid nyomozást követően kiderül T'Challa számára ki is Erik és itt jön csak a feketeleves. Zuritól megtudja, hogy Erik, akinek köszönhetően elbukta a küldetést az unokaöccse. Nagybátyját, N'Jobut pedig édesapja, T'Chaka ölte meg miután tudomására jutott, hogy az elárulta hazáját és Klaue előtt felfedte Wakanda rejtve őrzött titkát. N'Jobu döntése mögött az a fajta felfogás állt, hogy Wakanda izolációt folytató politikája többet árt a világnak, mint amennyit használ. Épp ezért szükség van arra, hogy az ország vibrániumából a világon más ország is részesedjen. Wakanda titkának kitudódása persze elég sok emberéletbe került. Az árulás hírül vitele pedig a magát Jamesnek álcázó Zurihoz volt köthető. T'Chaka végül bizalmasa, Zuri életét védve végzett öccsével. Míg az infót emésztgeti T’Challa, unokaöccse végez a rettegett Klaueval és alig meglepő módon az ő trónjára pályázik. Azért nem mondom, elég szappanoperásra sikerült ez az egész. De, de, izé, ez most komolyan a Barátok közt?

Miután T’Challa alulmarad az unokaöccsével folytatott harcban, Erik válik Wakanda új királyává. Azért azt egy kicsit abszurdnak érzem, hogy M’Baku kis híján nyer a kihívásnál, Erik pedig kissé megalázva szétrúgja az ex-király fenekét. Értem én, hogy kiváló katona volt Erik, de T’Challa is erre edzett egész életében ha jól tudom. Kettejük közötti különbség csupán, hogy míg Eriket a bosszú, addig T’Challát a jó királlyá válás hajtotta. Ennek ellenére a harcot olyan könnyedén Erik nyerte hogy csak győztem felszedni az államat a földről.

Kapcsolódó kép
Erik hatalomra kerülését követően T’Challa egykori barátnője, anyja, húga és a Everett menekülőre fogja a figurát, amit jól is tesznek.  T'Challa unokaöccse változást ígér Wakandának, nem kell félni, nem fog fájni alapon belevág a dolgokba idejekorán. Kijáratot mutatva igyekszik véget vetni mindannak ami Wakanda múltját vagy mágikusságát rejti. Fő cél: bosszú, taktika: vibrániumból készülő fegyverek eljuttatása a megfelelő helyekre.
T’Challa igaz hogy bele lett dobva a vízesésbe a harc folyamán, de kómába esett csupán, ugyanis M’Baku és népe megmentette az életét. Azért olyan nagy fordulatnak nem mondanám ezt, tudni lehetett hogy T’Challa nem halt meg. Meg hát a macskáknak amúgy is 9 életük van, nem?
Shuri meg nem tudom hol rejtegette addig, vagy miért volt nála ha halottnak hitte a bátyját, de odaadja neki az ezüst nyakéket, ami mint tudjuk az új szupiszuper, elég vagány ruhát takarja. 
T’Challa és társai szép lassan ámde biztosan győzedelmeskednek Erik és a vele kooperáló W’Kabi harcosai felett. Itt azért szeretnék megjegyezni 2 dolgot is: 1. M’Baku harcos csapatokkal támogatta végül T’Challát annak ellenére hogy nemet mondott erre a kérésre korábban és kellett is ez T’Challáéknak, mint egy falat kenyér 2. Bár számítani lehetett rá, azért elég cool volt ahogy megjelent a giga méretű orrszarvú csapat. Mindez az volt 2 okból is: 1. a képregényben is volt, örültem hogy bevonták őket + akrobatázhatott egyet T'Challa  2. imádtam őket, ennyi 
Képtalálat a következőre: „black panther rhino marvel”

T'Challa és Erik harca lassú lefolyású, ez mondjuk indokolt, viszont az hogy annyira nem eseménydús, az kevésbé. Mindemellett csalódás az is, hogy itt egy kompromisszum vagy legalábbis valami próbálkozás a közös nevezőre jutás érdekében igazán jó lett volna. Tisztában vagyok vele, hogy jelentős különbség van aközött a felfogás között, amit T'Challa és unokaöccse képvisel. Hiszen míg T'Challa békés eszközökkel kíván segítő kezet nyújtani a világ többi részének, addig Erik a támogatást a vibránium fegyverekben látja.

Mindezek ellenére nekem hiányzott a próbálkozás legalább a 2 oldal közelítésére. Adott ez már csak azért is, mert T’Challa felismeri hogy szakítani kell az apja által is képviselt izolációs politikával és muszáj nyitni a világ felé. Erik pedig messze nem az elemeiben gonosz karakter, inkább csak egy fiatal srác, aki a gyász okozta fájdalmát és apja hiányát nem tudta megemészteni és annak megtorlására esküdött fel. Épp emiatt sokkal kevésbé éles az ellentét T’Challa és Erik között. Erik sokkal inkább egy eszme radikális, míg T’Challa ugyanezen liberális eszme pacifistább hitvallója. Két alternatíva van a fejemben, ami jobban ült volna szerintem: 1. Erik túllép a bosszúvágyán és nem T’Challában látja az ellenséget (tekintve hogy ő nem is tehet arról ami az apjával történt). Valamint egymással együttműködve békés módszerekkel segíteni a rászorulókon. 2. T’Challa kitart a protekcionista és izolációs politika mellett, így élesebb ellentétet teremtve a 2 oldal között. De whatever. Talán legközelebb ez alaposabban végig lesz ez gondolva.

A film záró akkordja során megtudjuk, hogy segélyközpontot fog emelni azon a helyen T'Challa, ahol néhai nagybátyja és unokaöccse élt illetve megvásárolta a környező lakóépületeket, hogy azt kipofozva segítsen szintén az ott élő családokon. T'Challa az ENSZ konferencián bejelenti továbbá, hogy a bölcsek hidat emelnek, nem pedig falat emelnek. Ennek értelmében szeretné Wakanda is támogatni a világ többi részét. Persze érkezik a kérdés, vajon mi az amivel egy harmadik világbeli ország támogatni tudja a többi országot? 

Képtalálat a következőre: „black panther united nations”

A film összességében úgy gondolom, hogy szépen össze lett rakva, bár vannak kisebb/nagyobb bakik és  szappanoperás jelenetek. Alles in alles rendben volt a film, nagyon megvolt a politikai áthallása az egésznek, de ez nem változtat a tényen, hogy jó volt a mondanivalója. Wakanda technológiai hátterének alaposabb bemutatása nekem nagyon hiányzott. Több olyan jelenet kellett volna, amiben Shuri elmagyarázza egyes találmányának működését, mint ahogy tette példának okáért a vonat esetében is. Viszont a legfájóbb pont az, hogy bár vannak jó és eddig nem látott technológiai ötletek és megoldások, mint az újonnan kifejlesztett ruhák. Sajnos ezeken kívül gyakorlatilag minden mást korábbi sci-fi filmek valamelyikében már láthattuk. Menők voltak ettől függetlenül összességében? Persze, ez nem kérdés! És eredetiek? Aligha.

/*Jàr egy nagy piros pont Bucky-s jelenet miatt a film végén.*/

 

Kövess minket Facebookon, hogy elsőként értesülhess új cikkeinkről!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmophile.blog.hu/api/trackback/id/tr4813686332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Moziestek a filmofilekkel
süti beállítások módosítása